Beste tips voor veilig rijden met je baby in de auto!

  • Geplaatst op
  • 0
Beste tips voor veilig rijden met je baby in de auto!

Hoe rijd je het veiligst door het verkeer met een baby in je auto? Lees hier de beste tips om op te letten.

Wil je weten hoe je veilig met je baby kan auto rijden? En op zo'n manier dat hij ook nog heerlijk comfortabel ligt? We hebben een aantal tips & tricks voor je op een rij gezet.

Vanaf het moment dat je kindje is geboren, mag je met hem auto rijden. Maar uiteraard alleen als hij in een veilige autostoel kan zitten. Waar moet je op letten wanneer je een autostoel koopt? En hoe kan je je baby het beste vervoeren in je auto? We vertellen je er graag meer over in dit artikel.

Koop een veilige autostoel

Je nieuwe autostoel moet voldoen aan de Europese veiligheidseisen. Op het keuringslabel zie je de letters ECE staan met daarachter een getal. Begint het met 03 of 04? Dan is het goed. Daarnaast is het goed om gelijk een 0+ stoeltje te kopen. Je kan dit autostoeltje blijven gebruiken totdat je baby 13 kilo weegt. Of zolang het hoofdje niet boven het stoeltje uitkomt. Zodra dat gebeurt weet je ook dat het tijd is voor een nieuwe stoel. Neem altijd je eigen auto mee als je een autostoeltje gaat kopen. Dan kan je namelijk gelijk controleren of je stoeltje goed op de voorstoel én achterbank past. Als laatste willen we meegeven, dat je echt moet uitkijken wanneer je een tweedehands autostoeltje koopt. Je moet dan namelijk wel 100% zeker weten dat het stoeltje niet bij een ongeluk betrokken was. Weet je het niet zeker, koop dan altijd een nieuwe in de winkel.

Hoe bevestig je een autostoeltje?

Hoe je je autostoeltje in de auto plaatst is afhankelijk van wat voor bevestigingssysteem je stoeltje én je auto hebben. Soms is dat gewoon met de gordel, andere stoeltjes hebben een ISOFIX systeem. Je kan alleen een ISOFIX stoeltje nemen, als je een dergelijk systeem ook in je auto hebt. Oefen eerst een paar keer om de autostoel goed in je auto te zetten, vóór dat je baby er is zodat je veilig met je baby in de auto kan stappen. Lees de gebruiksaanwijzinggoed door en volg de instructies die bij het autostoeltje zitten goed op. Let er op dat het autostoeltje maar een klein beetje speling mag hebben zowel naar voren als naar achteren.

Achterbank of voorstoel?

De veiligste plek om auto te rijden met je baby is in het midden van de achterbank, mits deze niet verhoogd is. Waarom? Op die plaats is namelijk het risico op letsel het kleinst wanneer je een aanrijding hebt op de zijkant van je auto. Je kan je baby ook op de voorstoel zetten. Is je baby nog jonger dan 18 maanden? Zet het stoeltje dan altijd achterwaarts op de voorstoel én schakel de airbag uit. Voor kinderen van die leeftijd wordt trouwens altijd aangeraden om ze achterwaarts in de auto te zetten tijdens het rijden.

Nog meer praktische tips!

- Weten of je baby goed vast zit in de auto? Als er niet meer dan twee vingers tussen je baby en de gordel kunnen, dan is het goed.

- Heb je een botsing gehad? Vervang dan gelijk het autostoeltje! Na een aanrijding is het stoeltje namelijk niet meer veilig genoeg.

- Heb je een lange autorit voor de boeg? Stop dan minimaal elke twee uur en haal je baby uit zijn autostoeltje zodat hij even de beentjes kan strekken en vrij kan bewegen. Te lang achter elkaar in de autostoel kan namelijk uiteindelijk zorgen voor motorische problemen.

Comfortabel auto rijden met je baby

Zorg er voor dat je baby heerlijk comfortabel in de auto zit. Sommige autostoeltjes hebben een zitverkleiner, zodat je baby comfortabeler zit en nog beter beschermd is. De gordels kunnen soms wat vervelend zitten bij je baby. Zeker als hij lekker beweeglijk is.

Gordelbeschermers zijn zachte hoezen die je over de gordels heen schuift, waardoor je baby geen last meer heeft van snijdende autogordels. Is het koud? Dan is een voetenzak geen overbodige luxe. En schijnt het zonnetje, dan beschermen een paar zonneschermen je baby tegen het felle licht.

Met deze handige tips ga je veilig op weg met je baby!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden