Weer naar school: hoe kom je uit die vakantiesfeer?

  • Geplaatst op
Weer naar school: hoe kom je uit die vakantiesfeer?

De vakantie is voorbij en de kinderen moeten weer naar school. Lees hier hoe je ze gemakkelijk uit hun vakantiesfeer haalt!

Na een heerlijke, lange zomer komt het einde van de vakantie alweer snel dichterbij. Nog even genieten van de laatste zonnige momenten samen met je gezin, voordat het normale leven weer begint.

Sommige kinderen kunnen niet wachten om weer naar school te gaan! Spelen met vriendjes en vriendinnetjes, een nieuwe juf of meester en allemaal nieuwe, spannende dingen leren. En andere kinderen zien er als een berg tegenop. Hoe fijn het ook is om weer in het vertrouwde ritme te komen, toch is het vaak lastig om van het vakantieritme over te stappen naar het schoolritme.

Tips om terug naar school te gaan

Met deze tips maken we de overgang van vakantie naar school net wat gemakkelijker voor je.

  1. Begin een week van te voren met het oude slaappatroon. Met andere woorden, leg je kind op tijd op bed én niet uitslapen. Hoe lekker je dat zelf misschien ook vindt!
  2. Ga samen iets leuks doen op de laatste vakantiedag. Laat hem of haar zelf het uitje uitkiezen en maak daar een traditie van. Zo weet je kind elk jaar precies wanneer de vakantie echt voorbij is.
  3. Heeft je kind duidelijkheid en structuur nodig? Maak dan samen een schema voor na de vakantie. Hoe ziet een dag eruit? Wanneer heb je gymles of ga je naar voetbaltraining?
  4. Het nieuwe schooljaar is hét moment om nieuwe afspraken te maken. Hoe vaak in de week mogen ze met vriendjes afspreken, hoe lang tv kijken of op de computer per dag, hoe laat naar bed enzovoorts.
  5. Ruim samen de kamer op om plaats te maken voor de schoolspulletjes. Zeker als je kind huiswerk moet maken, is het goed om hiervoor een plek te creëren op de slaapkamer.
  6. En praat er samen over. Vertel wat ze ongeveer kunnen verwachten in het nieuwe schooljaar. Maak desnoods samen een kalender waarop je kind precies kan zien hoeveel nachtjes slapen het nog is tot aan het nieuwe schooljaar.
     

Nieuw schooljaar, nieuwe spullen!

Het begin van het schooljaar is ook een uitgelezen moment om nieuwe schoolspulletjes te kopen. Wat heb je dan allemaal nodig? Het begint met het speelkwartier. Daarna heeft je kind vast en zeker dorst. Een drinkbeker met melk of sap is dan wel heel lekker voor ze! En misschien met een stuk fruit erbij wat ze kunnen meenemen in een handige lunchbox of lunchtas. Zo’n box is trouwens ook handig voor als je kind tussen de middag op school zijn of haar boterhammetje opeet. Een schooltas om alles in te doen, nog een rugzak voor de gymspullen en misschien een etui? klaar is kees!

Nog even wachten, en dan terug naar school

Met al deze nieuwe spulletjes kan je kind vast niet wachten om weer naar school te gaan en ze aan alle vriendjes en vriendinnetjes te laten zien! Volg je ook nog bovenstaande tips, dan komt het vast en zeker allemaal goed. Oh ja, en vergeet ook jezelf niet. Ook voor papa’s en mama’s is een nieuw schooljaar altijd weer even spannend. Plan de eerste week dan ook niet teveel naschoolse activiteiten, zodat jullie samen weer even kunnen wennen.

Geniet nog even van de welverdiende vakantie!