Afvallen na je zwangerschap: dat doe je zo!

  • Geplaatst op
Afvallen na je zwangerschap: dat doe je zo!

Hoe kun je als moeder na je zwangerschap het beste afvallen? Lees hier de beste tips die je daarbij helpen!

Het overgrote deel van de vrouwen zal het hiermee eens zijn: zwanger zijn is het mooiste wat er is. Negen maanden lang draag je je kindje bij je. Langzaam maar zeker zie je je buik – en dus ook je kindje – steeds groter worden. Tuurlijk, heel mooi om mee te maken. Maar na de bevalling wil je waarschijnlijk weer zo snel mogelijk ‘in shape’ zijn. Weg met die oversized zwangerschapskleding en weer fijn in je oude, vertrouwde spijkerbroek kunnen. Daarom geven we je in dit artikel tips om op een verantwoorde manier af te vallen na je zwangerschap.

Hoeveel kilo moet er nog af na je zwangerschap?

Gemiddeld kom je 10 tot 12 kilo tijdens je zwangerschap. Ongeveer 5 kilo is van je baby, vruchtwater en placenta. Na je bevalling ben je dat dus gelijk kwijt. Dat is alvast mooi meegenomen! Daarnaast maak je 1 liter (en dus ook een kilo) extra bloed aan voor je baby. Binnen 6 weken raak je dat gewicht ook kwijt. En dan raak je ook nog eens 2 à 3 kilo kwijt doordat je eindelijk dat extra vocht verliest én je baarmoeder krimpt.

Alles bij elkaar opgeteld, betekent dus dat je nog zo’n 4 kilo zelf kwijt moet zien te raken. Uiteraard is dat wel afhankelijk van hoeveel je in de eerste plaats bent aangekomen.

Afvallen begint met ontzwangeren

Ook al zou je misschien een paar dagen na de bevalling alweer de hardloopschoenen willen aantrekken, toch is dat niet verstandig. Je lichaam (en zeker ook je geest) heeft namelijk tijd nodig om te herstellen. 6 weken om precies te zijn. Uiteraard is het wel verstandig om in die periode al wel gezond en gestructureerd te gaan eten. En je kan ook al langzaam beginnen met bewegen. Maar gun jezelf die 6 weken om weer enigszins in balans te komen.

Sporten na je zwangerschap

Omdat je lichaam heel veel energie heeft verbruikt tijdens de zwangerschap en bevalling, is het verstandig om het sporten heel langzaam op te bouwen. Sprint dus niet gelijk naar de sportschool voor een uurtje krachttraining of het buikspierkwartier. Begin eens met traplopen en wandelen. Op het gemak, niet teveel forceren. Daarmee bouw je weer wat conditie op. Zodra je conditie weer op peil is, kan je langzaam gaan beginnen met buikspieroefeningen. Core Stability oefeningen zijn eigenlijk nog beter. Daarmee train je niet alleen je buik, maar ook je rug, billen en bovenbenen. Dan leg je dus niet teveel druk op alleen je buikspieren. Wil je op toch aan de slag met krachttraining? Raadpleeg dan eerst je huisarts of sportinstructeur om te bekijken welke oefeningen het beste zijn voor jou.

Geef borstvoeding!

Wat je misschien niet direct verwacht, is dat je van borstvoeding geven afvalt. Ondanks dat je zo’n 500 calorieën extra moet innemen wanneer je borstvoeding geeft, is toch bewezen dat je wel degelijk afvalt. Het kost namelijk zoveel energie om borstvoeding te geven, dat je lichaam eerst de vetreserves afbreekt die je tijdens je zwangerschap hebt opgebouwd. Blijf je ook gezond eten, drink je genoeg water en ga je langzaam weer bewegen, dan raak je binnen de kortste keren die overtallige zwangerschapskilo’s zo kwijt.

Neem de tijd om af te vallen na je zwangerschap

Dat is eigenlijk nog wel de belangrijkste tip die we je kunnen meegeven. Na de bevalling duurt het namelijk wel 6 tot 9 maanden voordat je lichaam weer in vorm is. Een buikband kan wel ondersteuning bieden hierbij en het geeft wat comfort voor jezelf. Gun jezelf die tijd en dan lukt het jou ook om af te vallen na je zwangerschap!