Hoe kleed ik mijn baby aan?

  • Geplaatst op
Hoe kleed ik mijn baby aan?

Lees hier tips en technieken hoe je je baby het beste aan kunt kleden in de zomer en winter!

Soms is het even zoeken naar welke kleertjes je je baby het beste aan kan geven. En hoe kleed je je kindje nou snel en makkelijk aan? In dit artikel geven we je een aantal handige tips!

Een dagelijks terugkerend ritueel is het aankleden van je baby nadat hij bijvoorbeeld heerlijk in badje is geweest. Als nieuwe, jonge papa en mama is het soms even zoeken naar wat voor kleertjes je je kindje het beste aan kunt geven. En ook het aankleden zelf is een kwestie van veel oefenen om het goed onder de knie te krijgen. Daarom geven we je in dit artikel een aantal handige tips!

Welke kleertjes doe je aan bij je baby?

Waarschijnlijk ben je vaak geneigd om je kindje lekker warm aan te kleden. Tuurlijk is dat goed, maar let er op dat je baby het ook weer niet té warm krijgt. Een pasgeboren baby kan na ongeveer een week zichzelf goed op temperatuur houden. Tot die tijd is het belangrijk om je kindje warm aan te kleden. Al vallen de mussen van het dak van de hitte, toch trek je rompertjes aan met lange mouwen, een lange broek én een mutsje. Kindjes verliezen veel warmte via het hoofdje waardoor een mutsje een echte must is!

Je baby aankleden in de zomer

Ook in de zomer kies je dus voor kleertjes met lange mouwen. Wat dunnere stoffen zoals katoen en linnen zijn dan al wel voldoende. Trek bijvoorbeeld een rompertje aan met lange mouwen, met daarover een shirtje met korte mouwen. Of juist andersom natuurlijk. Een luchtige en loszittende broek en sokjesmaken de outfit compleet. Houd wel een dun vestje binnen handbereik voor het geval toch net te koud is voor je kindje.

Je baby aankleden in de winter

In de winter heeft je baby veel en warme kleding nodig. Kies voor een rompertje met lange mouwen, een shirtje met lange mouwen en een vestje. Voor hetbroekje zijn fleece en badstof zachte en warme stoffen die je baby echt heerlijk zal vinden! Sokjes en slofjes zijn dan ook geen overbodige luxe. Geef je baby laagjes aan, zodat je altijd snel een laagje kan toevoegen of juist uit kan doen.

Hoe kleed je je baby ’s nachts aan?

Soms is het ook zoeken om te kijken wat je je baby aangeeft bij het slapen. Slaapt hij alleen in een rompertje of trek je hem ook een pyjama aan? Onder een lakentje en dekentje of juist niet?

Als het in de zomer heel warm is, dan is vaak een rompertje met lange mouwen en een zomerslaapzak (met of zonder mouwen) vaak al voldoende. Wanneer het toch wat afkoelt ’s nachts, kan je hem ook altijd nog een dunne pyjama aan doen of je baby lekker onder een lakentje toestoppen.

In de winter is een gevoerde slaapzak heerlijk warm voor je baby. Trek daarnaast ook een rompertje en pyjama aan bij je kindje en je zult zien dat hij het heerlijk warm heeft tijdens het slapen! Houd wel een extra dekentje bij de hand voor de hele koude nachten.

Check de temperatuur van je baby!

Een handige richtlijn voor het aankleden van je baby, is dat je je kindje altijd één laagje meer aan geeft dan jezelf aan hebt. Draag je zelf een shirt met lange mouwen en een vestje, dan geef je je kindje nog als extra een rompertje aan. Aangezien elke baby anders is, is het misschien net zo makkelijk om detemperatuur van je baby te checken in zijn nekje. Is die warm, dan is het goed. Voelt het nekje koud aan, dan is je kindje te koud aangekleed. En is het nekje juist heet en bezweet, trek dan een laagje kleding uit.

Zo kleed je je baby aan

In het begin is het altijd even oefenen om handig en snel je baby aan te kleden. Daarom geven we je een paar praktische tips mee.

Over het hoofd

Rompertjes, shirtjes, truitjes, je trekt ze allemaal eerst over het hoofd aan. Daarna stroop je de mouwtjes goed op en duw je het armpje voorzichtig in de mouw.

Optillen die billen

Om het rompertje vast te maken, til je met één hand de billen van je baby omhoog. Trek met de andere hand de romper omlaag en maak de knoopjes vast. Voor het broekje til je weer de billen op en trek je met je andere hand de broek omhoog over de billen heen.

Relax!

Blijf vooral rustig als je je baby gaat aankleden. Schiet niet in de stress als het even niet zo makkelijk gaat als je vooraf had gedacht. En geloof me, het wordt steeds makkelijker! Je zult merken dat je er na verloop van tijd, niet eens meer over nadenkt! In het begin kan je natuurlijk ook altijd samen je baby aankleden, zodat de ander kan zorgen voor een beetje afleiding.

Blijf rustig, veel oefenen en dan gaat het uiteindelijk vanzelf!